BIOGRAFIJA


Severina:biografija

Severina Vučković rođena je 21.travnja 1972. godine u Splitu u radničkoj obitelji Ane i Severa Vučkovića. Ima još dvije starije sestre – Zdenku i Maru.

Od malih nogu gaji ljubav prema glazbi i scenskom nastupu, pleše, svira klavir, glumi. U djetinjstvu odlazi gospođi Lepi Smoje u KUD Mozaik gdje kao talentirana trinaestogodišnjakinja nastupa u mjuziklu Frane Štrapalo, ulogu Franine djevojke, Karmele.

Nešto kasnije počinje pjevati u sastavu Treća smjena, a tijekom 80-ih nižu se prve nagrade na Prvom pljesku u Splitu, Daruvarskim susretima, a na Studentskom ljetu proglašena je najboljom pjevačicom.

Upisuje i Srednju glazbenu školu u Splitu, ali ju je glazba odvela u profesionalne vode prije nego je uspjela maturirati u toj školi.

Objavila je 9 studijskih albuma te je ostvarila niz suradnji s različitim glazbenim umjetnicima: Arsenom i Matijom Dedićem, Gibonnijem, Nikšom Bratošom, Sarr e Romom, Željkom Bebekom, Draženom Žerićem, Mirom Buljanom, Đorđem Novkovićem.

Olimp hrvatske glazbene scene osvaja 2002. turnejom Virujen u te kojom definitivno potvrđuje status pop-ikone. Album je već nakon tri mjeseca nakon objave dosegnuo nakladu zlatne ploče.

Nakon višegodišnje pauze objavljuje album Severgreen. Zatim 2006.godine ostvaruje suradnju sa Borisom Novkovićem, Franjom Valentićem i Goranom Bregovićem te odlazi na najveći hrvatski glazbeni festival – Doru. Tamo pobjeđuje i odlazi u Atenu kao hrvatska predstavnica na Eurosongu. Nastupa diljem Europe na promotivnim koncertima.

Radi Energije koju je emitirala Moja štikla odlučuje snimiti novi album u suradnji sa Goranom Bregovićem i Marinom Tucaković. Album Zdravo Marijo je izašao u svibnju 2008. godine i osvojio publiku na prostoru cijele bivše Jugoslavije. U prosincu iste godine započela je turneja "Zdravo Marijo" po cijeloj regiji. Turneja je krenula iz Zagreba da bi svoj vrhunac doživjela 17. listopada 2009. godine u prepunoj beogradskoj Areni gdje je Severina održala koncert pred 20 000 ljudi. 

Nakon četiri godine publika je konačno dočekala novi album Dobrodošao u klub. Da se čekanje itekako isplatilo dokazala su već prva tri hita (Brad Pitt, Grad bez ljudi i Italiana) koji imaju više od 50 milijuna pregleda na YouTubeu. Pjesma Italiana, vjerojatno Severinin najveći hit, broji više od 25 milijuna YouTube klikova. Većinu pjesama na albumu potpisuje autorski dvojac Filip Miletić i Miloš Roganović. Na albumu se nalazi i jedna autorska pjesma same Severine, dok je izvršni producent jedan od najbolji producenata u regiji, Nikša Bratoš. Samo nekoliko tjedana nakon izlaska album postaje najprodavaniji u Hrvatskoj prema službenoj HDU listi. U ožujku 2012. očekuje se početak velike regionalne dvoranska turneje. No, 2012. godina osim na poslovnom, također je za Severinu uspješna i na privatnom planu. Postala je majka malenog Aleksanda, koji je rođen 20.02.2012. godine u Splitskom rodilištu. 

U javnosti se, tokom svoje dugogodišnje karijere, osim kao pjevačica, pojavljuje i kao manekenka, voditeljica, glumica. Na poziv tadašnje intendantice, Mani Gotovac, Seve 2003. nastupa u riječkom HNK-u, u naslovnoj ulozi rock opere Karolina Riječka, a 2004. godine s redateljem Peđom Ličinom snima Gdje je nestala Slovenija? Nakon godinu dana producira i glumi u svom prvom velikom samostalnom projektu – monodrami Jagaša Markovića Čekajući svog čovika. Nakon toga surađuje i na filmu Duhovi Sarajeva koji trenutno igra u bosanskim kinima. Osim toga dobiva i sporednu ulogu u slovenskom filmu Petelinji zajtrk za koji je snimila i glavni song Gardelin. Možda do sada najveći kazališni projekt ostvarila je 2007., kada sa riječnim kazališnim Ansamblom radi na velikoj predstavi Gospoda Glembajevi u režiji Branka Brezovca i konačno definitivno opravdava svoj talent i u glumi.

Severina je time još jedom dokazala da je jedinstvena pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni kojoj s razlogom pripada status nacionalne zvijezde!

severina