JEDAN OD NAJZRELIJIH ALBUMA U KARIJERI!

15.05.08 | komentari komentari (65)


Severina - Zdravo, Marijo

Konačno smo dočekali Severinin dugoočekivani album „Zdravo, Marijo“ na kojem su radili maestralni Goran Bregović, Marina Tucaković i Ljiljana Jorgovanović. Donosimo ekskluzivnu recenziju nakon jučerašnjeg preslušavanja na Narodnom radiju.

Pjesma sa Severininog novog albuma nešto su potpuno novo na našem tržištu. Nakon prašine koju su podigli kamioni i Gas, gas jučer su svi nedobronamjerni ljudi brzoga jezika zasigurno ostali, u najmanju ruku, začepljenih ustiju. Od albuma mnogi su zlonamjerno očekivali nekvalitetan folk album kako bi mogli i dalje pisati svoje člančiće. Nisu dobili što su tražili. Album Zdravo, Marijo! jedan je od svakako najkvalitetnijih albuma izdanih u posljednje vrijeme na našim prostorima. Krenimo redom.

Odmah nakon provokativnog beata „Gas, gasa“ stiže nam jednostavna melodija, pravi slavonski bećarci u pjesmi koja će sigurno postati pravi hit po svadbama, pogotovo slavonskim. Najbolji hrvatski tamburaši (Zlatni dukati) sa pjesmom Pucajte u tamburaše pokazali su kako svirka tamburica može biti melem za dušu i time opravdali svoje ime, dok Seve u pjesmi odlično prati sastav odlično uštimanih tamburica. Pjesma u kojoj je Seve možda u drugom planu, a melodija smiruje dušu i tijelo.

Nakon Tamburaša slijedi odlična balada koja je jedno od najvećih iznenađenja albuma. U ovoj pjesmi možda je najočitije koliko je Brega za ovaj album Severini potpuno promijenio boju glasa. Muškarcu samo treba kurva jedna je od najboljih balada sa albuma, a otpjevana je senzualnim 'glumačkim' glasom. Definitivno pjesma za Severinu Vučković. Laku noć sestrice, / dobre i lude / Bog neka nas čuva / sanjajte, svetice, / muškarcu samo, samo treba kurva refren je koji se uvlači pod kožu i prodire do kostiju.
 

Dallas Records

 

Ono što Zdravo, Marijo! čini kvalitetnim albumom potpuna je ujednačenost pjesama, kojeg prate lajt motivi tamburica i truba, ovisno o ambijentu pjesama. Sve pjesme liježu jedna na drugu, te čine kompaktnu priču koju bi se definitivno isplatilo izrežirati primjerice u obliku monodrame. Jastuci na prozoru / jedan nula za ljubomoru poručuje Seve u pjesmi Gade. Dodajte Krevet k'o samostan / nije strašno, / nije svaki dan i upoznajte Marinu Tucaković i majstorske stihove.


Osim što su pjesme izuzetno dramaturške, dolazimo i do onih koje odlično pristaju plesovima u paru. Pjesma Da nisi možda gej, vesela je i prpošna, također potpuno nove, mazne boje glasa. Brega je u pjesmu ubacio zarazne ritmove svoje gitare i time napravio još jedan od hitova. Ej, kako ćemo / lako ćemo, lakše / nego išta. Ima li stihova koji lakše ulaze u uši?

Smirena pjesma Ljute cigare koje bolje da se ne pale uklapaju se u priču iz albuma bijele mlade što miriše na karamelu.


Slijedi jedna od dvije pjesme koja nije autorsko djelo Gorana Bregovića. Haljinica boje lila pjesma je Nikole Pejakovića iz filma Rat uživo. Ipak, u Seve-Brega aranžmanu pjesma je puno modernija i po mnogima zvuči bolje nego original.

Još jedna plesna slijedi odmah nakon Haljinice. Šta to ona ima što ja nemam jedna je od onih pjesama koju su svi željeli čuti. Emancipirana Seve i njen srednji prst, koji kaže ne, ne ne.

Slijede dva šećera. Tridesete su autorsko djelo kantautorice Sezen Aksu koje odlično pristaje Severini. Jedna od težih pjesama sa albuma, ali svakako i najboljih. Tamburaši i dalje odrađuju svoj posao jednako odlično, a Seve ponovo pjeva nešto što će se zvati brend.


Severina - Zdravo, MarijoRakija se liječi vinom, marihuana kokainom, sve ostalo Severinom. Ova pjesma ima izvrsnu potenciju biti ovogodišnji ljetni hit i himna mladih. Aleluja.
Jedna od bržih pjesama, svakako najveselija, odličnih backvokala, zaraznih truba, suptilnih elektronskih beatova i potpune borbe teksta i glazbe. Odlučite sami što je tu bolje. Tekst ili melodija. Nekad si mi dobar / nekad ne valjaš / valjaš, valjaš, valjaš momak / da me zabavljaš.



Pobjedonosnom Zdravo, Marijom završava čitav album-priča kojega ćete moći nabaviti u prodavaonicama od slijedećeg tjedna u izdanju Dallas Recordsa. Album koji se svakako ispati nabaviti pa čak pokloniti kao suvenir jer predstavlja autohtonu ploču bez prenemaganja.

Glavni urednik SeveFanCluba

 

Za tekstove pjesama kliknite na naslove...

 Gledajte sutra Farmu live na Novoj TV i Severinin prvi nastup sa novim pjesmama!

 

 

KOMENTARI (65)

  1. Antonio Brtan | 15.05.2008 11:49

    Je, album je stvarno zrel…. nisam poslušao cijeli album (niti necu naravno) al sam cuo onu pjesmu gas ili kako se vec zove, tam di oni kamioni trube…... Žalosno je da se severina iz svog stila koji je prije imala totalno bacila u TURBO FOLK, vjerojatno nestasica para, pa je skuzila da kod nas najbolje prolaze kojekakvi kreteni koji sebe nazivaju pjevacima i pjevacicama…... Pjesma je apsolutna katastrofa, obična kopija nekog srpskog narodnjaka (ali se cak nemože ni mjerit sa nekim narodnjacima)... Ovo – POTPUNO NOVO NA TRZISTU, dajte molim vas to je na nasem trzistu zadnjih par godina i to nam prodaju ljudi ciji su muževi klali nas narod prije svega par godina…
    Najžalosnije je da je severina u onom drustvu samostalnih umjetnika il kak se to vec zove….... ljudi moji, pa recimo jedan gibonni i severina u istoj grupi…. alo
    severina đibi može ic u trafiku po cigare i žvakaće…. i ne smije ga gledat u oči …

  2. Luka | 15.05.2008 11:53

    Antonio, ja sam tvoj komentar NAMJERNO objavio, da se svi smiju. Možda malo zločesto od mene. Govoriš notorne gluposti, ostale pjesme NISI UOPĆE ČUO i to još naglašavaš, a daješ uz to svoju ocjenu o njima. Totalno nevjerojatno i mislim da si se ovime spustio na apsolutnu razinu neznalice, kao i ovo sa slobodnim umjetnicima. Eto, mislim da će ti se svi koji su čuli ili će čuti pjesme smijati, a ukoliko želiš javi mi se na mail pa ću razmisliti oću li biti dobre volje ovaj komentar maknuti, TEBI U KORIST!

    Zdravo budi! ;D

  3. mistake | 15.05.2008 12:32

    Svaka čast uredniku na ovakvom postu.Mnogi recenzenti,
    koji piskaraju po raznim portalima i tiskovinama bi se
    trebali sakriti pred ovom recenzijom.
    Mi se fanovi jedino možemo boriti protiv ovakvih diletanata,
    tako da ljudi čuju i upoznaju njene pjesme.
    Gospodine Šego s Javno com,sramite se.!Album Dalmatinka nije njen glazbeni početak.Počela je 1989 godine.Dogodine je službeno 20 godina velike karijere.
    Hvala Narodnom radiju na medijskom pokroviteljstvu,nadamo se da neće biti samo pokroviteljstvo
    na papiru.
    Neka uredništvo ostavi ovaj post na naslovnoj strani dugo,
    da se mogu čuti komentari svih fanova na ovaj album.

  4. Patrik | 15.05.2008 12:37

    Super članak, bravo Luka… A što se tiće pjesama album će biti hit…

  5. ri | 15.05.2008 12:50

    pjesme su odlicne!

  6. Luka | 15.05.2008 01:21

    mistake, tnx
    ne mogu vjerovat za Šegu, ali sto ljudi, sto čudi,
    daj pls ako imas vremena mi se javi na sevefanclub@gmail.com trebam mali help sa lyricsima

  7. mistake | 15.05.2008 01:39

    Ljudi konačno shvatite.
    Nisu problem Severine pjesme,već glazbeni urednici.
    Budite realni,pjesmu Gas ne puštaju ni one radio postaje,
    koje su inače skloni Severini.Ovaj put trik na dizanje
    prašine joj nije upalio. Izravno korištenje narodnjačkih
    prizvuka,rezultirao je tako da i oni glazbeni urednici,koji
    su joj bili skloni,primorani su bili pjesmu maknuti s glazbenih
    plahti.
    Severina i njen team ne prate što se inače pušta na radio-
    postajama,i kakvu glazbu preferiraju glazbeni urednici.
    Zato treba igrati na pjesmu Tridesete i Gay.
    Te dvije pjesme lako ulaze u uho i lakopamtljive su.
    I Zdravo Marija je dobra i zanimljiva pjesma.
    Inače Severina je na prošlom albumu pogriješila singlove,
    (Bojate bane..Ma daj).
    Sve nade treba položiti u Narodni radio i pjesme Tridesete,Gay,i Zdravo Marijo.

  8. Ira | 15.05.2008 01:59

    Mistake šta si se napalila na Šegu? Pa nije uopće bio toliko kritičan, čovjek je primijetio i to dobro neke stvari. Vidi se da nije pretjerani obožavatelj Sevke, ali ne možeš reć da je bio bezobrazan kako to znaju neki kvazinovinari biti.
    I uopće nije izjavio da je album Dalmatinka njezin početak..Jesi pročitala tekst? Čak ju je u jednom segmentu i branio rekavši da je album turbo folk koliko i techno. Mislim da si napala krivu osobu ovog puta.

  9. Luka | 15.05.2008 02:05

    mislim da je mistake muško ;D
    btw. ovako ja mislim da je singl OKEY, inace ta pjesma ne bi trebala uopce bit na albumu
    ovo je bio Sevkin eksperiment, sama je izjavila nije joj bitno sta ce ti “kriticari” reci ili da mora izaci sa sporom pjesmom da ispadne pametna, ja bi samo volio da bude Zdravo, Marijo singl do ljeta, a ostali potencijali za kasnije su Gej, Tridesete, Kurva...

  10. ivana | 15.05.2008 02:06

    Ako nista drugo, album zvuci potpuno drugacije. Na prvo slusanje su me osvojile poesme Tridesete, Gade i Da nisi mozda gay, a verovatno cu zavoleti i ostale. Glas joj zvuci zaista drugacije, a i muzika je bas fina u gotovo svim pesmama. Ma ne sumnjam da ce nas osvojiti potpuno. Ljubim te, Seve, stvarno si posebna! Pozdrav!

  11. yugoslav | 15.05.2008 02:10

    ma taj Šego prvo govori da je Seve totalnom otisla u turbofolk vode… a onda napise “Svi oni koji najbolje pamte Seve kao ‘Dalmatinku’... vjerojatno će se iznenaditi koliko na albumu ‘Zdravo Marijo’ prevladavaju – tamburice” ?? kaj su tamburice turbofolk?? a kad Skoro udari po tamburici onda je to umjetnost, prava domoljubna glazba… ma gadi mi se ti urednici… a na pocetku je napisao “Seve je uvijek bila komercijalna pa zašto ne bi sad krenula i u nekakve turbo-folk vode i zaradila koju kunu više?” a Skoro to kao ne radi… ma nama smisla da mu se posveti paznje… ja nemam razloga da se zivciram… pozzzzzzzz

  12. Ira | 15.05.2008 02:30

    “Deseti po redu album najpoznatije hrvatske pjevačice još nije niti završio u CD shopovima, ali je zbog toga završio u eteru. I sve koje je zanimalo mogli su provjeriti teoriju kako je Severina otišla u narodnjake. Na prvi pogled teorija je djelovala samorazumljivom. Ljudi vole takav zvuk, Seve je uvijek bila komercijalna pa zašto ne bi sad krenula i u nekakve turbo-folk vode i zaradila koju kunu više?

    Ali Seve, kako uostalom i sama tvrdi, nije snimila turbo-folk album. Njen album s turbo-folkom ima veze kao i s technom. Ili njenim ‘dalmatinskim’ počecima. Jer Severina možda nije otišla u narodnjake, ali je definitivno otišla na istok.”

    LJudi pročitajte sve ne samo naslov!

    Zas*a je jedino u zadnjoj rečenici, ali istok može bit i slavonija..:) pa ipak je spomenio tamburice!

  13. mistake | 15.05.2008 02:30

    Problem je što ove mlade novostasale novinarke i novinari
    nju znaju često podcjenjivati i ne znajući da je ona
    prisutna tolike godine na sceni,jer je inače privatno ne
    slušaju.Pogotovo to rade novinarke RTL,emisije
    Ekskluziv.Severina zaslužuje sav respekt što je
    opstala tolike godine na sceni.20 godina na sceni
    nije malo.Gospodin Šego je konstatirao da su njeni počeci
    Dalmatinka,što je netočno,a inače napisao je dobar članak.

  14. Ira | 15.05.2008 02:50

    Ajme mistake satra si me…:) “dalmatinskim počecima” ne Dalmatinkom kao pjesmom i albumom…uf…
    Inače ne treba te nervirat šta pričaju novinarčići na RTL-u, tko još gleda Exskluziv ili onaj nenormalni Red carpet, pitanje je sekunde kad će se ugasit…pa DeKretenLale živi od jadnih kvazizvijezda koje ga mole da snimi nekakav prilog o njima, a on im se onda ruga kako su ga zvale…šta reć o takvom čovjeku i takvim zvijezdama.
    Jedna je Severina, pa onda deset mjesta iza nje NITKO pa tek onda sve ostale babetine koje bi dale guze da jedan dan budu ona! Zapamti to i ne sekiraj se!

  15. N!c¸k | 15.05.2008 03:31

    evo da i ja napisem komentar :D slušao sam do pjesme GADE jer sam se smrznuo na krovu kuće ( gore mi se jedino prima signal narodnog radija jer na korčuli nigdje nema pa sam slušao preko moba i zaboravio uzeti majcu )... pjesme su me ostavile bez teksta, zaprepašten sam. lagao bih kada bi rekao da mi se dopada na prvo slušanje, valjda ce nakon 2, 3 biti bolje :D sve pjesme su potpune suprotnosti GAS, GAS-u i sada mi je jasno zasto su je izabrali bas za SINGL :D @yugoslave potpuno se slažem sa tobom, ljudi svi tvrde da je folk! ALI NIJE? PA CUDI ME ZASTO SE SVI TI ORKESTRI NEBUNE NA TE IZJAVE, PA SVI IH OTVORENO VRIJEĐAJU A ONI NISTA! ja bi poludio da sviram u puhackom orkestru i da mi netko govori da sam cajka, folk itd!!! sto se tice tog lika sa javno.hr, procitao sam mu par clanaka i neznam sto bih rekao… kreten cak sam primjetio da hara po sfc i da ( nazovimo to tako ) krade i nepotpisuje stvari… poslusao sam mnogo cajki i folk pjesama i daj mi reite gdje tih elemenata ima na ZDRAVO MARIJO? GLAZBA? TEKSTOVI? GDJE? jesam ja lud?

    p.s. link na galeriju PROMOCIJA MARKE

  16. N!c¸k | 15.05.2008 04:02

    e, zaboravio sam reci, da me malo mozda smeta to sto u nekim pjesmama imam osjecaj da joj glas nije dovoljno jak!, imam osjecaj kao da je plah, kao da ce svakog treba puknuti a istina je sto je pisalo u gloriji glam, nikada nebi rekao da je ovo seve…

    download interviua sa narodnog radia OVDJE

  17. Luka | 15.05.2008 04:06

    e vidiš meni je baš to super, i baš me zanima kako će sve ovo zvučati na nastupima uživo ;D
    nadam se da je dobro vježbala, jer glas na albumu joj je super, a live nastupe ćemo tek vidjeti :D

  18. csasd | 15.05.2008 04:27

    Normalno da fanovi ne mogu biti objektivni – da snimi 3 minute tisine , vi bi rekli da je remek djelo! Blagi boze…

  19. N!c¸k | 15.05.2008 04:29

    @csasd molim te lipo! ja ovdje nju najvise kritiziram i sto se tice urednista najobjektivniji sam. volim je i rekao sam da mi nije bas album zapeo, cak mi je severgreen bolji

  20. csasd | 15.05.2008 04:31

    Inace, ako su joj tekstovi kao ovi ponudjenu u anketi, ne moras preslusati ama bas ni jednu pjesmu da zakljucis kakva im je kvaliteta… ocito se vratila na pocetke karijere i “treba ti severinaaa” shrotove…

  21. Luka | 15.05.2008 04:33

    csad, jesi poslušao album, ako jesi – ok različiti su nam ukusi,
    meni se sviđaju pjesme i objektivan sam, eto
    a ovo “čak mi je severgreen bolji” od nicka mi je nespretno izraženo, naime prvo zašto kažeš “čak” – severgreen ima super pjesama, seve ga previše podcjenjuje, a jel bolji, glupo je raspredat, različiti su to žanrovi, ovaj album je recimo kompletniji, zaokruženiji
    da se vratim na csasd, ja sam objektivno pisao ovu recenziju, eto ;D btw. u anketi su stihovi iz jedne te iste pjesme, 'Gas, gas' molim te nemoj mi i ti bit kao ovaj prvi komentator, da daješ ocjenu a nisi ni preslušao pjesme

  22. csad | 15.05.2008 04:39

    Cuo sam samo gas gas – ocaj zivi! nije turbo folk ali je romski shtih sa ocajnim tekstom otpjevan grozno! romska glazba je OK ali u ovoj izvedbi zvuci kao sprdacina… ako je ostalo u istom stilu onda stvarno…

  23. Luka | 15.05.2008 04:50

    e pa nije čitav album takav… eto…
    sanjajte sveticeeee, mmmmmm

  24. DiNO | 15.05.2008 05:27

    Pisme jesu prava stvar!!!
    Meni je nekako ZDRAVO MARIJO pri srcu, najviše mi se svidila na prvo slušanje.

  25. sevefan | 15.05.2008 06:51

    Evo čuo sam ovo što je na total portalu.
    Zdravo Marijo i Da nisi možda gey fantastične. To će biti prava veselica.
    Koji spoj ritmova… Oooopsa!
    Tridesete su famozne.
    Album nadmašio moja očekivanja. Seve sretno!!! S ovim ti je uspjeh zajamčen!

  26. Sandra | 15.05.2008 09:11

    Pozdrav svima.

    Evo, imala sam priliku preslušati cijeli album Zdravo Marijo i mogu komotno reći da se radi o vrlo kompaktnom materijalu, vrlo slušljivom. Slažem se sa autorom teksta da su se prevarili svi koji su osudili album na propast čuvši samo pjesmu Gas, gas, ljudi moji pa shvatite da je Seve cura puna duha i humora i da se jako dobro zeza!!! Moram izdvojiti pjesme Pucajte u tamburaše i Muškarcu samo treba kurva koje su me osvojile na prvo slušanje. Sevina intrepretacija je iznimno dobra! No da ne duljim previše, album Zdravo Marijo treba nabaviti i poslušati, iako možda zvuči kao ženski, vjerujem da će se mnogi muškarci pronaći u njemu.

    Veliki pozdrav svima!

  27. anteburazin.bloger.hr | 15.05.2008 11:00

    čuo sam par pjesama na narodnom, i predobre su….najbolja do sad mi je GADE i Zdravo Marijo!!! Jedva cekam cd kupit!!!

  28. tridesete | 15.05.2008 11:57

    Interpretacija i nije tako dobra,bolje je otpjevala sve
    pjesme na albumu Pogled ispod obrva.
    Pjeva slično kao što je otpjevala pjesmu Prevara s
    albuma Djevojka sa sela.Na nekim mjestima čak postaje
    i iritantno.
    Album je stilski ujednačen,ali u svim pjesmama proteže se
    tamburica,što je malo demode i zamorno.
    Zamislite da je Nikša Bratoš napravio aranžman za pjesmu
    Gade u svojoj maniri.Pjesma je super.
    Ipak odskače pjesma Tridesete i svidjela bi se i onima,
    koji čak i ne vole Sevu,jer je ugodna uhu.
    Na tu pjesmu treba računati,a prepoznao je i Ninčević,koji
    je hitmaker.To je životna pjesma kao i Prijateljice.
    Gay-simpatična pjesma s zaraznim refrenom i malo
    lošijom A frazom.Mogla bi biti hit.
    Zdravo Marijo-vesela pjesma,čista pozitiva,ali stih
    “marihuana,kokainom” je malo preslobodan za licemjerno
    konzervativno društvo.Ljetni hit.
    Gade-vrlo dobra pjesma.
    Gas gas-malo je onih kojima se ovo sviđa.
    Kurva-loše otpjevana pjesma.Čak neke dionice iritantno
    otpjevane.Ljiljana Nikolovska je na svom samostalnom
    albumu Let na sličan način otpjevala pjesme i bilo je
    pomalo iritanntno.Kakve kurve,kakve svetice!Zamorno.
    Pucajte u tamburaše-dobra pjesma,samo što joj je glas
    u pjesmi slabašan i čini se da se muči s visokim tonovima.
    Haljinica boje lila-najveće razočaranje jer sama interpretacija nije dobra.Previše tamburice.
    Album je vrlo dobar,bio bi odličan da je aranžmanski
    različit s više stilova,kao što je to bilo na fenomenalnom
    albumu Pogled ispod obrva.Čak ni tamburaški bandovi
    više ne koriste samu tamburu već ubacuju i druge
    instrumente.
    Ostaje nejasno zašto ona misli da je ova interpretacija
    bolja nego ikada i da joj je glas zreliji.Poslušajte interpretaciju u pjesmi Sama na sceni ili na legendarnom
    Pogledu.Nekako se muči s pjesmama.
    Možda ovom albumu fali Nikša Bratoš,i Ante Pecotić.
    Nešto mu ipak fali.
    Bregović se previše uhvatio tih tamburica,čak pretjerano.

  29. leo | 16.05.2008 01:10

    Slusam Seve otkad je ima, od prvog albuma i moram rec da mi se album uopce ne dopada, osim mozda pjesma tridesete. Bregovic mi je isto ok, ali je vec snijeg od lani ovaj njegov zvuk. Album nije dobro produciran i Seve ne piva bas najbolje, puno je bolje pivala na prethodna dva albuma. Album je mozda cak i preujednacen sto nije dobro jer brzo dosadi.To je moje skromno misljenje, ne zelim nikog uvrijedit i veselim se novom albumu pa makar morao cekat jos 4 godine, jer sam ovaj preslusao vec 20 puta i jednostavno mi ne sjeda, jako mi je zao zbog toga nakon 4 godine cekanja!!! :-(

  30. DiNO | 16.05.2008 02:44

    A i Seve zna malo pretjerat s ovim izjavama…mogla je i bez ovih izjava “budaletina i redikul” za onog svečenika, jer ipak nije uredu vrijeđat nikoga, a kamoli svećenika…ono šta je on izjavija neka bude na njegovu dušu!!!
    Meni se pjesma ZDRAVO MARIJO iskreno sviđa, jer je melodija fantastična međutim mogla je bez tog teksta…

  31. a | 16.05.2008 03:55

    ma neka mu je rekla da je budaletina , ne znaci ako je svecenik da je zdrave pameti, a svi i znaju da je budala. ako je vec svecenik nek se bavi crkvom i tim programom a ne upada u showbiz. SEVE ZAKON

  32. ich | 16.05.2008 04:11

    Jako dobar album! Cestitam Seve

  33. Mario Fan | 16.05.2008 06:15

    Fantasticno danas sam preslusao album ‘’ Zdravo , Marijo ‘’ i album je neocekivano najbolji….. Severina , Ti si carica …
    BRAVOOOO , ‘‘Gade ‘’ je Fantasnicna pjesma ….
    Adio , samo daj ..
    haha , , ,

    kiss…......

  34. Severgreen | 17.05.2008 03:24

    Ma bit ce super! Vec su mi neke s radija usle u uho!

  35. boris | 17.05.2008 05:45

    super su pjesme!!!luka svaka čast na govoru na narodnom radiju!!!

  36. durden | 17.05.2008 09:13

    Na prvo slusanje mislim da se Sevin glas mogao bolje isfurati. Ne razumijem “ženski album”, ništa ženskiji od prethodnih, al dobro. Još uvijek mi je nr. 1 album “ja samo pjevam”, glas romantičan, mazan, osjećajan, šaljiv, različit od pjesme do pjesme, prilagodljiv. Tridesete kao da su s tog albuma, ovdje će se vjerovatno istaći, a na onom albumu bi bile pjesma u nizu, možda jedna od nepravedno zapostavljenih pjesama poput “Nedostaješ mi” i “Tužna pjesma”. Ipak, ponavljam, ovaj album je vjerojatno kompleksniji te nezahvalan za prvo slušanje. Ali Njen glas meni najviše paše u baršunastoj verziji, što ovdje nije slučaj. Bumo vidli! Valjda znate da se album može kupit!

  37. darden | 17.05.2008 09:20

    Haljinica boje lila, zvuči mi ko da pjeva tuđu pjesmu, što i radi, ali je pjesma u originalu vrlo dobra. Pretjerujete sa hvalama.

  38. darden | 17.05.2008 09:31

    A ti Luka koji autoriziraš stvari, ajde objavi i ovu moju pa nek se i meni smiju. Vrlo si pristran i neobjektivan, ne vidim smisao komentiranja, ako ćeš objavljivat samo hvale, mada je ovo funklub. Ne da mi se birat riječi, ali bi i tebi trebalo stati do realne ocijene nečega, možda da preispitaš svoje stavove, to se zove otvorenost ili dijalog. U svakom slučaju, baš me zanima što si rekao na Narodnom. I da, inače respect na stranici, al po drugi put – od ovog music boxa se ne vide vijesti koje su uz to i važnije. Ili je to samo na momo kompu???

  39. blablubb | 17.05.2008 11:32

    meni su pjesme stvarno super! bas mi se svaka posebno svidja… gas gas je nesto poput stikle (znaci sala) a tridesete imaju svoj duh… za svaki trenutak nesto drugo… ma pravo!

  40. boris | 18.05.2008 10:30

    kako je moguće da je album već izašao,a službena prodaja počinje sutra?

  41. ime | 18.05.2008 11:08

    U kratko:

    Preslušao sam cijeli album. Pratim Severinu od njenog početka i veoma su mi dobre njene pjesme …

    ALi …

    Ovaj album mi se ne dopada. Čini mi se, da je previše negativan, ali vjerojatno odražava Severininu trenutačno emocionalno stanje. Loše …

    Ne volim takve emocije i Severini želim da se iskopa s njih, jer njeno trenutno razmišljanje nije u redu.

  42. boris | 18.05.2008 11:09

    i da.kako to da pjesma ljute cigare(ili kako već se zove) nije bila puštena premijerno na narodnom radiju???

  43. sfidelis | 18.05.2008 02:25

    Mislim, a i za to sam dvapu ranjen, da svatko ima pravo na svoje mišljenje pa ma kakvo ono bilo. Osobno sam volio i slušao Severinine pjesme i bilo mi je drago kada su ih moje kćeri slušale ali ovo sada je nešto što neću dozvoliti mojoj djeci da slušaju.

  44. Luka | 18.05.2008 03:20

    Darden odobrit cu ja tvoje komentare (kao i sve druge dok su u granici pristojnog jezika) ali moras razumijeti ako ostavis komentar u subotu navecer da je tesko moguce da cu ja (ili bilo tko drugi iz urednistva) tako brzo reagirati i odobriti komentar. Kao sto smo i naveli u pitanjima&odgovorima dopustite 24-48 sati do autorizacije komentara.
    @sfidelis: istina da svatko ima pravo na svoje mišljenje ali ja se nikako ne mogu složiti da se na albumu radi o srpskoj glazbi, kako si naveo. Ljute cigare nisu puštene jer nije bilo vremena. Pjesmu možeš preslušati u refrenu na stranici Glorije ili od slijedeceg tjedna na nasoj stranici

  45. Jelisaveta | 18.05.2008 04:14

    Ne mogu reći da mi se album ne sviđa, no nažalost ni suprotno -to međutim nije Severinina krivica jer su pjesme otpjevane i interpretirane sasvim solidno u okviru njezinih glasovnih mogućnosti. Ono što mi kod albuma lično ne valja je sveprisutan Bregovićev zvuk, jer poštovani kompozitor već godinama reciklira sam sebe, pa je tako i novo Severinino djelo nešto što smo čuli već sto puta i kao takvo već na prvo slušanje dosađuje. Brega se oko pjesama nije posebno potrudio, nadam se da ga Severina nije preskupo platila (doslovno i preneseno).

    Pojedinačni dijelovi tekstova ostavljaju glup dojam (“Ljubiš dva bisera ispod mog brushaltera” – molim lijepo? :D), ali ukupno gledano sve prođe jer je to ipak Seve od koje smo navikli na lagane provokacije “za masu” i što se toga tiče uvijek znamo što možemo očekivati. Taj đir fura od početka karijere i dobro joj stoji jer je uz sve to jako simpatična pa joj možemo povjerovati, i to vrlo rado. GAS, GAS smatram dobrom forom i neophodnim hitom, no djeluje mi kao da se Severina tom pjesmom malčice degradirala. Ona se tijekom godina naime povukla, postala manje pristupna, manje zainteresirana da detalje iz svoga života dijeli sa svima. GAS, GAS šalje sasvim drugačije signale, no nisam sigurna da je to ono što Severina u ovom trenutku želi. Za njom je kraj ljubavne veze, a mediji neprestano pogađaju tko će zasjesti slobodno mjesto u njenom životu. Ovo je naprosto krivo vrijeme za stvaranje suprotne slike. Sve mi izgleda kao da se Bregović sjetio melodije koju još nije uspio plasirati kao planetarni hit (podsjetimo da je pjesma, kao što rekoh, reciklirana, “original” s orkestrom ima na YouTube) i uvalio GAS, GAS Seve bez obzira što je ona željela napraviti “zreo i ženstven” album. Šteta.

    Kao dobre izdvojila bih samo dvije pjesme: ZDRAVO MARIJO, koja je hit, totalno otkačena, jako slušljiva i vesela, iako joj infantilan početak ne leži baš najbolje (također mislim da su razna osuđivanja da je Severina molitvu “iskoristila” u vlastite svrhe potpuno nepotrebna jer se vidi iz aviona da time nije mislila ništa loše, dapače), i ŠTO ONA IMA ŠTO JA NEMAM, najvjerojatnije najiskrenija pjesmu na albumu (ako zaboravimo na metaforu srednjeg prsta, koja nikako ne pristaje općem raspoloženju pjesme), u kojoj orkestar u pozadini stvara divnu, toplu i jako posebnu atmosferu. Ova se pjesma po meni jedina uklapa u koncept Severininih “Tridesetih” (zrijelog albuma), stoga smatram da je cilj albuma kao što je prvobitno zamišljen djelomično dostižen, no da je Severina htjela da takav bude i cijelokupni dojam, trebala je znati da poznati suradnici ne znače uvijek i garantiranu kvalitetu konačnog djela.

  46. lara | 19.05.2008 11:02

    E judi,pa cd u ciloj hrvatskoj tek sutra izlazi!!20.5.!nema ga u dallas shopovima,kako ste ga vi u zagrebu već prije nabavili?

  47. Luka | 19.05.2008 11:37

    znam da ih ima u Importane Centru (Pothodnik) kad se spustiš niz sporedni ulaz (iz Mihanovićeve) odmah na uglu ima CD shop i cijeli bočni izlog pun Seve CD-a. ;D

  48. lara | 19.05.2008 11:58

    da ali ja nisan u zg-u,a nema ih nigdje danas nego tek sutra u ciloj rh!!a bože šta ćemo.a čekat. :)

  49. Patricia | 20.05.2008 04:42

    Moram priznati da sam s nestrpljenjem čekala ovaj album od kada mi je dobar prijatelj, član NHT rekao da će surađivati sa Seve i od kad mi je pustio par demo snimaka (između ostalog Muškarcu samo treba kurva). Znala sam da će kombinacija NHT i Brege + Seve biti odlična. Album mi je glazbeno naj naj od njenih. U nekim trenucima mi malo zvuči falš, ali neka, riječi i glazba su odlični. A i pjesme su stvarno zarazne, već nakon prvog slušanja pamtljive. Unatoč svim negativnim kritikama, mislim da će sve pjesme biti hitovi i dugo se vrtiti na radio-postajama, a to i jest cilj, zar ne? Isplatilo se čekati!

  50. Andrej | 20.05.2008 06:07

    Pročitao sam samo prvi komentar i momentalno osjetio potrebu da reagiram. Opet jedan Boško Buha leti sa svojim bombama a da ni sam ne zna kamo. Pa okrenite se malo oko sebe i pogledajte šta ljudi slušaju. Ja se u glazbu ne kužim previše, ali kad sam sa pravom ekipom vani, nikada još nismo slušali Lidiju Bajuk. Mladu ženu koja voli to šta radi najlakše je popljuvati na jedan od toliko prozirnih načina, a ne daj Bože da se ne osvrnemo na Domovinski rat. dovoljno mi je da vidim sve te ljude na promociji i ne pada mi više na pamet da dajem glazbenu kritiku na takav uradak. Ako i nešto ne razumijem, to govori o mojoj needuciranosti na tom području. Ne daj se Seve, najjača si.

  51. Logan | 20.05.2008 09:38

    O.k. ljudi priznajem da ni ja nisam čuo ostale pjesme pa ajmo pričati o ovoj gas,gas. Užasni odvratni turbo folk.Fali još samo Lepi Bora s harmonikom.

  52. Fan | 20.05.2008 02:40

    Bravo , kupio sam novi album , fenomenalan je jos ubaci ga u diskografiju nek se vidi koliko fantasticnih albuma imas , naj vise mi se svidja pjesma , zdravoi marijo , i onaj svijescenik sta prica neka prica , price su za babe . hahaha bravooo .

  53. Jovo007 | 20.05.2008 04:31

    Sevi šaljem mnogo vrućih poljubaca sa željom da sve ove prelepe pesme prevede na naš jezik na kojemu JEDINO mogu dobro da zvuče. Ne želim nikoga da uvredim ali taj jezik na kojemu sada ovo peva je možda dobar za pesme Gabi Novak ili Tereze, Bregine pesme zvuče pomalo komično na njemu. Zato, očekujem pravu verziju pesama. Napred Seve!!! Pozdrav iz Čačka.

  54. m.m. | 20.05.2008 05:00

    naziv albuma necu komentirati, nije mi jasno sto je pjesnik time htio reci???

  55. darden | 21.05.2008 10:27

    Htio sam zapravo komentirat “pjevanje iz maternice”. Fakat je istina, i meni je to super, istančano pogođena emocija,skoro krik u nekim pjesmama (Gade,...), pridonosi uživljavanju i pogađa u dubinu duše, dakle maternicu ili valjda G-točku (šala), ali štima, štima…više nego!

  56. MARIO | 21.05.2008 10:48

    Pozdrav svima!

    Kao glazbenik,koji je u tim vodama već jaaako dugo, nisam mogao izdržati a da ne iskomentiram najnoviji glazbeni uradak naše Severine! Album:Zdravo, Marijo je definitivno Sevino najbolje gkazbeno izdanje. Ne razumijem zašto su se tu naši branitelji našli povrijeđenima i uvrijeđenima,kad većina njih po Hrvatskoj drže narodnjačke klubove u kojima se svira Ceca Ražnatović! Trube i harmonika nisu donijeli rat našoj državi!!!!!Ovaj album nema apsolutno nikakve veze sa turbo folkom, to je ono što sam prvo primjetio,a što se tiče najavnog singla “Gas, gas” mislim da je onima koji se razumiju u glazbu apsolutno jasno s kojom namjerom je ona i snimljena. U Hrvatskoj klubove i dvorane pune Seka Aleksić, Dare Bubamare i ostali kukci i to je svima MRAK! Severina je ovom pjesmom htjela isprovocirati sve i u tome je,kao i uvijek, uspjela. Htjela je pokazati koliko smo licemjeran narod. Od Dubrovnika do Osijeka se sluša i u trans pada uz gore spomenute pjevačice, a pjesmu “Gas, Gas” svi su dočekali na noževe i s gađenjem. Nešto je trulo u državi Hrvatskoj! Album je vrhunski produciran i izaranžiran, a o spisateljskom talentu Marine Tucaković da i ne govorim.Sjetimo se samo starih hitova Magazina iz 80’, pa Oliverove balade “Što to biješe ljubav”, pa evergreen Miše Kovača “Svi pjevaju, ja ne čujem”, mislim da je svaki komentar suvišan.Ona je definitivno najplodniji tekstopisac na području bivše države. Nadalje, ne vidim ništa loše, ovo pišem kao osoba koja vjeruje u Boga i koja je kršćanski odgojena, prije svega, u najavnoj pjesmi “Zdravo, Marijo”! Što ona tu i koga konkretno vrijeđa, jasno mi nije??? U Crkvu ne idem, iz razloga sličnih Don Glupaćunku, pa ako on smatra da je Severina prodala dušu vragu jer pjeva :Zdravo, Marijo, neka bude volja Tvoja, da ne budem stara cura bez avantura, aaleluuja, što onda reći o istima koji guraju ruke u gaće maloljetnim ministrantima?
    Brega, Severina i Tucakovićka su napravili maestralan posao i ne dvojim kako se ovaj album neće naći na 1. mjestu TOTS-a (Službenoj tjednoj top listi najprodavanijih albuma u Hrvatskoj) u skorije vrijeme. Također, vrhunski posao su napravili i Najbolji Hrvatski tamburaši ex. Zlatni Dukati. Majstorski odsvirano bez ikakve lažne skromnosti.
    Sve u svemu dragi branitelji, svećenici i ljudi lažnog morala…ako već trpate Severinu u lonac turbo-folka, kupite ovaj CD!!!! Tako više nećete morati slušati Cece, Seke, Brace, Tetke i Drljače već ćete imati pravi Hrvatski proizvod…Nije uzalud ona poznata: “KUPUJMO HRVATSKO JER........ HRVATSKO JE NAŠE!!!!!

  57. darden | 21.05.2008 12:39

    LIjepo si to sročio Mario. Što se tiče “Zdravo Marijo”, razumijem zašto vrijeđa pojedince, dotičnog kojeg nisam mislio i ja s ovim uvrijedit i ne može baš izjednačit sa Škorom i Očenašem što Seve radi.
    neka bude volja tvoja da ne budem stara cura – ok, ali avanture su too much.
    Ipak sve skupa je upakirano u vrlo dopadljivu zezalicu, ali ja još nisam provario druge stvari.
    Kome fali latinice? Marini Tucakovič? Severini?

  58. Saira | 21.05.2008 06:47

    posto se povremeno “namjerno” objave i postovi koji nisu afirmativni, evo ni moj nije takav – album je apsolutno smeće, samo što smatram da ne odskače previse od dosad vidjenog i otpjevanog od Sevke.. Ženi je bitno da je na sceni i da je snimaju, zar je bitan razlog i zar je bitan kvalitet ? Očito njoj nije. I da, ne mogu vjerovati da je Sevin fan klub toliko pun poltrona koji nemaju pametnijeg posla nego da štelaju da bude objavljeno samo ono sto su hvalospjevi doticnoj, to se zove falsificiranje, ili objavite SVE sto ljudi pisu, ili nemojte nista, tj onih 12,5 % uglavnom turbofolkera koji eventualno hvale najnoviji uradak..

  59. Luka | 21.05.2008 09:29

    Dragi moj, draga moja,

    nije istina da se objavljuju samo ‘afirmativni’ postovi odnosno komentari. Ipak, budući da oni ‘negativni’ najčešće dolaze uz uvrede, nepristojan jezik (što govori o kakvom se ljudskom “materijalu” radi) i slično upravo ih iz tih razloga ne možemo objaviti. Niti to možemo nazivati falsificiranjem. Ne znam odakle takav silogizam.

  60. ivana3 | 22.05.2008 04:14

    dajte ljudi…seve nam nije vise ono sto je bila…pa se vi tu prepirite koliko god hocete

  61. avangard | 28.05.2008 07:30

    Ma ljudi sta se zamarate glupostima… Bog neka sudi… Ovim albumom je Seve pokazala da moze sta hoce… Ona je kraljica… pjesme su hit… Zivila Severina!!!

  62. goga | 31.05.2008 12:49

    i galerija ne da je dobra PREDOBRA je!!!!

  63. tarra76 | 02.06.2008 11:32

    E lipa moja Seve znam da nemaš vremena za ovo čitat al ne pemtim da si napravila nešto lipo da bi nekom pomogla eto meni je prijeko potrebna operacija a tebi je to samo jedno putovanje manje jer se mislišMexico ili?E sad baš bi volila čut šta drugi misle o tome a i kad bi ovo do tebe došlo zanima me bili se barem kao čovik i žena javila!A pa da vidimo koliko te zaista ima ili..?

  64. ognjen | 06.08.2008 07:29

    seve, ti si najbolja…za dobrim konjen prašina se diže….

  65. MARIJA | 06.12.2008 02:21

    seve ti si najbolja pjevat ćeš mi za rođendan

 

KOMENTIRAJ

Komentiranje se vrši na način da upišete komentar i podatke, kliknete "Pregledaj" i zatim kliknete "Pošalji"